Photoshop Alternatifleri mi Dediniz, Hem de Online…

2012 yılının bilişim alanında en çok hoşuma giden ve işlerimi kolaylaştıran olayı kuşkusuz bulut bilişimin devreye girmiş olmasıdır. Bu sayede artık portatif hard diskler ya da küçük usb bellekler içinde doküman taşımaktan kurtulmuş olmak bir yana, artık bilgisayarıma program yükleme derdinden de bir ölçüde kurtulmuş oldum. Özellikle resim çekme, işleme ve paylaşma olayı bu sayede çok kolaylaştı ve photoshop mahkumiyetim bir son buldu. Peki nasıl oluyor bu?

Geçenlerde bir öğrencim facebook’tan bana bir mesaj attı: “hocaaaamm, photoshop’ım çöktüüü, napıcam?” deyu. Ben de al sana photoshop, hem de online, kurulumsuz, işlevsel ve bedava diye ona bir link gönderdim. Çok işine yaradığını sanıyorum. Ama bunlardan bir haber olunduğunu da bu bağlamda anladım ki bu yazı da o yüzden.

Öncelikle bilmeyenler için “bulut bilişim” nedir onu bir açıklamak lazım. Bulut, bilişim alanında, herkesin verisinin içinde olduğu gibi, o veriyi işlemek için gerekli yazılımların da içinde olduğu bir yapı olup, internet üzerinden, dünyanın neresinde olursanız olun kullanabileceğiniz bir veri işleme-paylaşma alanıdır. Bu anlaşılması güç olan tanımı biraz daha açayım, hem de uç bir örnekle, ki o zaman daha anlaşılır olacaktır: Şu anda kullandığımız bilgisayarlarımızda hardisk yani bütün verilerin depolandığı fiziksel bir parça, bir hafıza birimi bulunmakta. Windows’ta, Word’de, Photoshop’da bu hard diske kayıtlı olup, bilgisayar çalıştığında, buradan alınan verilerle windows ya da photosop açılıp kullanılmakta. Ama bulut bilişim sistemleri son haddine vardığında, bilgisayarlarımızdaki, hard disk tamamen gereksizleşecek. Bilgisayarımız, windows’u açmak için internete bağlanıp, windows bulutu içinden gerekli dosyaları alıp windows’u öyle açacak. Ya da photoshop’ı. Belki bu daha açıklayıcı olmuştur. Şu anda ise çok benzeri ama henüz bu safhaya varmayan durumlar söz konusu. Özellikle fotoğraf işleme ve paylaşma alanında. Ben de bu yazımda bunları biraz tanıtmak istiyorum.

Özellikle, cebimizde bulunan cihazların fotoğraf çekebilme güçleri çok yükseldi artık. Eski cep telefonlarımızdan çektiğimiz, sanki bir fotoğraf makinesiyle değilde, tost makinesiyle çekilmiş denebilecek kadar kötü görseller artık söz konusu değil. Ayrıca, cep telefonlarımızın işlem güçleri de çok arttı ki, içlerine küçük yazılımlar da koymak mümkün oldu. Bu sayede çekilen fotoğraflar artık direkt olarak, telefonumuz üzerinde işlenebilir, düzeltilebilir oldu. Sadece o kadarla da kalmadı; artık hiç araya bilgisayarı bile sokmadan, başka bulutlara bunları göndermek ve orada saklamak durumu ortaya çıktı.  Bu durumu ortaya çıkaran çok başarılı uygulamalar var. Bunlar hangileri: (en iyi yazılım sıralamasıyla yazıyorum).

1.Pixlr

pixlr1_610x343_2406236b

Pixlr, benim kullandığım yegane photoshop benzeri uygulamadır. Bence, gerek menülerinin kullanışlılığı, gerek kullanıcıya hitap eden türleri dolayısıyla en başarılı resim işleme uygulamasıdır. Kullandığım pek çok bilgisayarda artık bu uygulama sayesinde photoshop yok. Bana gerekli her şeyi bu uygulama yapabiliyor. Hem mobil cihazlar üzerinde kullanılabiliyor, hem de masaüstü bilgisayarlarda. Ama her gülün bir tikeni(!)  olması misali, bu uygulama “instagram” gibi bir kendi sosyal resim paylaşma ağı özelliğini taşımıyor. Aslında böyle bir desteği yok değil ama çok yetersiz ve bilinmez.  Bunun yerine, işlenmiş olan resmi istediğiniz sosyal ağlardan herhangi birine atma imkanı veriyor. Uzun lafın kısası, son derece yeterli ve işlevsel bir uygulama. Bir başka artısı da  3DS Max gibi en önemli yazılımları geliştiren firma olan Autodesk firmasının bir uygulaması olması.

2.Picsart

picsart

Pics art, ilk bakışta photoshop özelliklerini diğer pek çok uygulamaya nazaran daha çok içinde barındıran bir uygulama. Ayrıca oldukça popüler. Google Play verilerine göre 550.000 civarında kişi indirmiş ve kullanıyor. Bu bayağı yüksek bir kullanıcı kitlesi demek.  Ayrıca, herkesin bildiği “instagram” gibi sosyal bir ağı da barındırmakta. Ancak tek eksiği sadece mobil cihazlar üzerinde kullanılabilmesi. Keşke masaüstü online bir kullanımı da olsaydı.

3.Photoshop Express

Adobe-Photoshop-Express-for-AndroidBu alanın en iddaalı firmasının, online resim işleme alanında olmaması zaten düşünülemez. Onlarda bu uygulamayı yapmışlar. Kullandığım kadarıyla, hiç te fena olmayan bir uygulama ama klasik photoshop kullanıcılarını büyük oranda hayal kırıklığına uğrattığını da söylemeden edemeyeceğim. Zira bu alanın piri olan firmanın bundan çok daha güçlü bir uygulama ile sahneye çıkması beklenirdi. Pek çok özelliği var ama bu pek çok özellik, pixlr’dan daha ileri ve iyi değil. Kendi içinde gene çok da bilinmeyen bir paylaşım ağı da söz konusu ama çok daha iyisi olabilirdi. Mobil kullanımı mümkün ama masaüstü kullanımı yok. Zira masaüstü kullanımı photoshop’ın bizzat kendisi. Ama gene de benim için 3.alternatif.

Bu uygulamalar dışında benim bildiğim uygulamalar yok. Belki vardır da benim haberi yoktur ancak, bence bunların içinde en iyi, kurulum gerektirmeyen, işlevsel olanı pixlr olarak ortaya çıkıyor. Kullanılmasını tavsiye ederim. Kurulum yok, para vermek yok, ve advanced olan pixlr neredeyse online photoshop. Dolayısıyla artık bilgisayarıma photoshop kurmanıza hiç gerek yok.  (ama grafik tasarımcıysanız olay başka, ben standart kullanıcı çerçevesini düşünerek yazdım)

3 Comments

  1. Güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler. Sanırım open source bazı programlar da var photoshop benzeri ücretsiz.

    Beğen

    Cevapla

Yorumlarınızı Bekliyorum...