Android Uygulaması Nasıl Yapılır

Günümüzde artık internet büyük oranda cep telefonlarına kaymaya başladı.  İlerleyen zamanlarda da bu kayma çok daha büyük boyutlara varacak. Dolayısıyla web üzerinde kendimiz için kullandığımız web sayfalarının, akıllı telefonların uygulamaları için desteklenmesi çok kısa bir zamanda şart olacak.

İnternet görünüşe göre git gide akıllı telefonlar dediğimiz, yanımızda taşıyabileceğimiz  kadar küçük olan cihazlarda daha çok kullanılmaya başlanacak.  Bu gün bile bu durumun ortaya çıkacağını kestirmek güç değil. O halde duruma uyum sağlamak gerekiyor. Bu uyumu sağlayabilmek içinde herkesin, ya da her kurumun kendisine uygun bir uygulamayı hayata geçirmesi önemli görünüyor.

Her şirketin ya da kurumun, kendisini tanıtan bir web sayfası olması önemlidir. Aynı şirket ya da kurumun sosyal medyada da kendisini göstermesi mutlaka gereklidir ama bunlar yakın bir gelecekte yeterli olmayacak. Eğer internet cep telefonlarının üzerinden kullanılmaya doğru evriliyorsa ki evriliyor, mutlaka cep telefonlarına da uyum sağlamak gerekir. Bunun yolu da akıllı telefonlar için bir uygulamayı hayata geçirmeyi şart kılıyor. Ancak bunu oldukça ilgi çekici bir şekilde yapmak gerekiyor.

Bir örnek vermek gerekirse, kipa marketlerinin kullandığı uygulama söz konusu olabilir. İnsan markete niye gider? İhtiyacı olan şeyleri almak için. Bazıları da yemek yapmaya meraklı olabilir ki bu da marketin uygulama geliştirmesinde avantaj olarak kullanılabilir. Kipa da bu durumu göz önüne alarak, bir uygulama geliştirmiş. Kipa Şef. Bu uygulama ile ilgili detayları şuradan görebilirsiniz. Kipa bu uygulamada, yemek tarifleri ile alış veriş listesi kullanımını yaklaştırmış. Örneğin siz kahvaltı için içinde yumurta olan gibi bir seçim yaptığınızda uygulama size bir yığın alternatif çıkarıyor. Sizde ne yemek istediğinize göre tarife giriyorsunuz. Bunu marketin içinde de yapabilir ve alış veriş listesinde görülenleri alıp, eve gelip, talimatlar doğrultusunda pişirebilirsiniz. Bu durum kipa için oldukça davetkar bir durum yaratıyor ister istemez. Uygulama ile ilgili görseller size ışık tutacaktır.

  Bu durum elbetteki sadece alış veriş siteleri için değil, her türlü ticari site için ilginç bir yoldur. Hele birde bilgisayarın sunamadığı ama telefonların sunduğu gps, yani konum belirleme sistemi ile de birleşince  daha da ilginçleşip, bilgisayar kullanımının önüne geçip, insan için daha yararlı olmaya başlar.

Mesela ben araba kullanırken, yakıt almak için opeti kullanırım. Başka yerden de yakıt almam. Opet bulmak şehir içinde o kadar da sorun olmaz ama şehir dışında sorun olmaya başlayabilir. Mesela tatile giderken, en yakın opet istasyonu nerede bilmek isteyebilirsiniz. Bunun içinde bir uygulama kullanabilirsiniz. Opet uygulaması bu bağlamda bana çare olmuştur. Nerede olduğumu gps devresi sayesinde anlayan telefon bana en yakın opet istasyonlarının nerede olduğunu gösterebilir ve ne zaman yakıt almam gerektiğini bana iletebilir.

Bunun gibi durumlarda uygulamalar çok bilgi verici olup, bilgisayarların yapamadıklarını yaparlar. Bu ve buna benzer özelliklerinin avantajları sanatçılarında kullanması gerekir. Mesela ben artık kullanıyorum. Kendime bir uygulama yaptım. Benim facebook mesajlarımı, blog yazılarımı, tweetlerimi, iletişim adreslerimi içeren bir uygulamayı hayata geçirdim. Telefonunuza yüklemek isterseniz link. Oraya e posta adresinizi bırakın. Size bir mail gelecek. Telefonunuzdan açın maili ve yükleyin. Göreceksiniz çok basit bir uygulama. Mobile Conduit ile yaptım. Sizde o adrese girerseniz, siz de yapabilirsiniz. Bankamatik kullanmak kadar kolay. web sayfası sizi yönlendirecektir.

Ama daha komplike bir şeyler yapmak isterseniz size iki yol önerebilirim. Bunlardan bir tanesi dreamviewer 5’şi bilgisayarınıza kurmak ve mobile application durumunu kullanmak. Oldukça ilginç ve başarılı durumlar ortaya çıkarıp, profesyonel uygulamalar yapılmasını desteklemekte. Yok eğer program ile değilde online ve daha profesyonel uygulama yapmak  isterseniz, MIT’ın geliştirdiği bir online site var. Web sayfası yapma bilgisine sahip pek çok kişi için oldukça kolay olan bu web sitesi şudur:Mit App Inventor.  Burada ana sayfa, düğmeler, düğmelere görev atamak mümkün.

GÜNCELLEME (18. Kasım 2013):

Mit App Inventor, uygulama alanında hala gördüğüm en iyi örneklerden bir tanesi olsa da, Conduit dışında güzel ve diğerlerinden farklı bir uygulama yaratıcısı ile karşılaştım. Denemek isterseniz link. Hiç fena değil.

9 Comments

  1. android üzerinde bir app yazmak istiyorum ;
    bir uyguama yazmada belki de en önemli kısım konu bulmak 🙂
    bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? nasıl bi konu üzerinde çözüme gitmemi önerirsiniz? acilen konu bulmam lazım …yardımcı olursanız çok sevineceğim.

    Beğen

    Cevapla

    1. Sevgili Harun Veli,
      Yazımın genel gidişatına dikkat ederseniz, app uzmanı olmadığımı fark edersiniz. Ben sadece interneti karıştırırken, “kendime de mi böyle bir app yapsam” mantığıyla yaptığım aramalar sonucu bulduklarımı, düşündüklerimi yazdım. Bu aramalarımda gördüm ki bir uygulama yapmak çok kolay. Ancak sizinde belirttiğiniz gibi, önemli olan ne konuda olacağı ve ardından yapılacak olan pazarlama çalışması.

      Gördüğüm kadarıyla neredeyse her ihtiyaca cevap veren uygulamalar var. Yeni bir şey yaratmak gerçekten çok zor. Ama bir tür uygulamayı çok farklı bir tasarımla ve özellikle ios’da olduğu gibi animatik ve gösterişli grafiklerle sunduğunuzda şansınız android için otomatik olarak artar diye düşünüyorum. Örnek, Paper 53. Sayfaları çevrilebilen, bir defter uygulaması. Çok havalı. Android için buna benzer sadece (benim bildiğim kadarıyla) Bamboo Paper var. Ama onun da çizim aletleri çok az ve yetersiz. Ve biliyorum ki bu anlamda bir uygulama ortaya çıksa, iyi bir pazarlama çalışmasıyla çok rahat öne çıkabilir. Tabi dediğim gibi bu kişisel bir fikir. Konunun bileniyim ama uzmanı değilim. Umarım bu fikir işinize yarar. Şu yazımı okursanız bir fikir olabilir: Link

      Beğen

      Cevapla

  2. Teşekkürler bide conduitti ben yıllardır kullanıyorum fakat tasarım olarak sizin gibi bir tasarım elde edemedim ve o uygulamayı basic olarak google playe koysam sorun olur mu ? 😀

    Beğen

    Cevapla

    1. Bildiğim kadarıyla google playe bir şeyler koymak için ücret var. Aylık ya da yıllık 25$ dı. Hangisi hatırlayamıyorum. Ayrıca conduit de uygulamanın en fazla 10 defa indirilmesine izin veriyor. Daha fazlası için conduite de ücret ödemek lazım. Yani uzun lafın kısası başlangıç düzeyinde bir uygulamayı play e koymak bana pek gerekli gelmiyor ama biraz orta düzey bir uygulama durumu söz konusu olursa neden olmasın.

      Beğen

      Cevapla

Yorumlarınızı Bekliyorum...